О НАМА

Српско црквено-просвјетно друштво „Богољубље“ има око 60 сталних чланова, заљубљеника духовне и уопште хорске музике. Основни циљеви дјеловања удружења су његовање и ширење духовне и свјетовне српске и иностране музике, промовисање начела саборности око које ће се окупљати љубитељи хорске и других врста музике, без обзира на вјероисповијест, националност, пол и занимање. “Богољубље” редовно учествује на литургијама, не само у свом матичном, него и у бројним храмовима Српске православне цркве на ширем подручју регије, чијем позиву се радо одазива. Такође, хор је редован учесник свих важних манифестација у граду Добоју, почевши од свечане академије поводом Дана града, обиљежавања значајних празника, те свечаности које посједују карактер и ниво прилагођен духу и програму који изводи. Једном годишње, СЦПД “Богољубље” организује свој, већ традиционални годишњи концерт,  који је један од најпосјећенијих културних дешавања града.

Бројна су и гостовања, тенаступи овог пјевачког друштва у земљи и иностранству. “Богољубље” је наступало пред публиком на хорским сусретима и фестивалима у Вршцу, Дервенти, Брчком, Бањалуци, Теслићу, Новом Граду, те на Видовданској академији у Тузли 2017, програмом духовне музике и литургијом, а на позив представника Српске православне црквене општине, гостовао је у Вићенци (Италија).

Свој програм, ово пјевачко друштво је проширило и обогатило оснивањем драмског студија у коме, равноправно са спољним члановима рецитаторима, учествују чланови хора. Године 2015. СЦПД”Богољубље” урадило је програм у помен стотој годишњици од оснивања злогласног аустроугарског логора у Добоју. Овај захтјевни пројекат је урађен у сарадњи с драмским умјетником Предрагом Панићем, који је, користећи текстове из „Добојске споменице“, сачинио рецитатив од аутентичних докумената, прозних и поетских радова, и записаних сјећања актера догађаја. На тај начин друштво је дало свој допринос обиљежавању овог трагичног догађаја из наше историје, и настојањима да се мученицима логора одају дужна пошта и помен.У музичком дијелу програма, Александар Вукојевић, професор направио је избор постојећег репертоара, уз неколико додатних композиција, и тако је сачињен потресан и аутентична духовна поетско-музичка академија.

Академија је премијерно изведена у Добоју, 27. децембра 2015. на стоту годишњицу од доласка првог транспорта интернираца у Добој. Након тога је реализована идеја обиласка градова из којих су српски живаљ масовно доводили у логор смрти у Добоју, па је тако СЦПД”Богољубље” одржало академије у храмовима СПЦ-а у Вишеграду, Требињу, а уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја и у крипти Храма Светог Саве у Београду. Овај захтјевни пројекат је окончан извођењем академије у Саборном храму Св. Николаја у Сремским Карловцима, граду који је тридесетих година прошлог вијека помогао изградњу Спомен храма жртвама добојског логора.

”Богољубље” у свом раду као приоритет наглашава активности у литургијском богослужењу. Развој и обогаћивање укупног репертоара су дио рада коме се такође посвећује велика пажња, на основу чега се друштво опредјељује за учешће на различитим концертима, хорским смотрама и такмичењима. Оснивач СЦПД-а “Богољубље” је Саборни-спомен храм Рођења Пресвете Богородице у Добоју под чијим покровитељством друштво ради и дјелује, а благословом епископа зворничко-тузланског. Генерални покровитељ друштва је Градска управа Добоја, на челу са градоначелником.

Image module