Оснивање и организација друштва

На оснивачкој скупштини 28. фебруара 2011. године, на иницијативу протојереја ставрофора Душка Недића, уз благослов епископа Зворничко-тузланског Василија донесена је одлука о оснивању удружења Српског пјевачког друштва “Богољубље”, које ће дјеловати при Саборном-спомен храму Пресвете Богородице у Добоју. Усвојени су статут као и органи удружења (управни и надзорни одбор).

У управни одбор су изабрани:
Љубиша Станојевић, предсједник друштва и предсједник скупштине,
протојереј ставрофор Душко Недић, духовник и секретар,
Александар Вукојевић, професор, подпредсједник и диригент хора,
Мира Тошић, подпредсједник друштва,
Госпа Јовић, благајник,
Биљана Цвијановић, бибилиотекар,
Саша Ивошевић, економ,
Татјана Благојевић, члан,
Радмила Блајић, члан.

Надзорни одбор су чинили протојереј ставрофор Растко Максимовић као предсједник, протојереј Драгиша Симић и Жељко Ђурђић као чланови.

Због указане потребе дошло је до промјене састава управног одбора, тако да је на сједници Скупштине друштва одржаној 29. 12. 2016. године изабран УО у саставу Љубиша Станојевић, предсједник и предсједник Скупштине, протојереј ставрофор Душко Недић, секретар и духовник, Александар Вукојевић, потпредсједник и диригент, Мира Тошић, потпредсједник, Госпава Јовић, благајник, Биљана Цвијановић, библиотекар, Далибор Радосављевић, економ, Татјана Благојевић и Сања Лопандић, чланови, а за портпарола друштва изабрана је Лидија Жарић. Надзорни одбор је остао у истом саставу.

Умјетнички руководилац и диригент је до јануара 2019. године био Александар Вукојевић. Тренутно овај посао обавља Славиша Ђурић, професор који је преузео позицију умјетничког руководиоца на приједлог скупштине друштва.

Друштво се у свом раду ослања на сопствене изворе прихода, чланарину и хонораре за комерцијалне наступе. Константна финансијска помоћ и духовна подршка све вријеме постојања хора присутна је од управе Саборног спомен храма Рођења Пресвете Богородице, под чијим окриљем друштво дјелује. С друге стране, врло смо захвални за подршку коју добијамо од локалне заједнице и привредних колектива, од којих су неки наши стални добротвори. Такође, значајна је и помоћ коју за поједине пројекте добијамо од Предсједника Републике и републичких организација. На овај начин, посредно добијамо признање за свој рад и његов квалитет, као и позитиван утицај на публику, што је у крајњем и сврха нјеговог постојања.

Умјетнички руководилац и диригент је до јануара 2019. године био Александар Вукојевић. У првој половини 2019. године дужност диригента је обављао Славиша Ђурић, професор клавира,а од маја 2019. позицију умјетничког руководиоца, на приједлог скупштине друштва, преузела је професорка Љубица Тимановић.

Image module