ЗЛАТО ЗА „БОГОЉУБЉЕ“

БОГОЉУПЦИМА ЗЛАТНА МЕДАЉА НА МАЈСКИМ МУЗИЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА У БИЈЕЉИНИ

Image module

Упорност, рад, вјеровање, труд и залагање дали су резултат. СЦПД „Богољубље“ се са Мајских музичких свечаности у Бијељини вратило са златном медаљом. Одличје је освојено у категорији духовне музике, у конкуренцији седам хорова из Србије и РС.

На овогодишњем такмичењу учествовало је 38 хорова из Србије, Словеније и БиХ, а били су подијељени у категорије мјешовитих хорова, мјешовитих камерних хорова, православне духовне музике, женских хорова, дјечијих хорова, ансамбала традиционалне музике и вокално-инструменталних ансамбала. У области православне духовне музике такмичили су се  хор „Певница“ из Алексинца, мјешовити хор „Кастратоника“ из Бањалуке, камерни хор „Ангел“ из Београда, Градски хор Београд, женски хор „Светих апостола Петра и Павла“ из Јагодине, „Вера, нада и љубав“ из Добановаца и СЦПД „Богољубље“ из Добоја. Хорови су наступили у Саборном храму Светог Ђорђа.

Стручни жири, којим је предсједавала професор др Десанка Тракиловић, са члановима  проф. др Јелена Милићевић-Тракиловић, Младен Матовић, Саша Павловић, Халум Болаз из Турске, Драгана Чичевић, Игор Сарајлић, одлучили су да максималних стотину бодова и Гран при категорије припадне хору „Ангел“ из Београда, угледном друштву састављеном од академских и професионалних музичара. Тим је већи успјех СЦПД „Богољубље“ које је освојило само два бода мање, у изузетно оштрој и квалитетној конкуренцији реномираних хорова из Србије и РС.

„Богољубље“ је у Бијељини наступило са програмом који је припремљен и увјежбан у последња два мјесеца. Уз нумере из постојећег репертоара, композиције „Њест свјат” из Опела Стевана Стојановића Мокрањца, и „Оченаш” – Николаја Кедрова,изведен је дио из новог програма,  „Трисвјатоје” Анатолија Љадова и „Канон евхаристије” Архимандрита Теофана. Уз максимално залагање диригента, професора Славише Ђурића, и свих чланова хора, за кратко вријеме су кориговани недостаци и достигнут висок ниво квалитета у умјетничком и духовном смислу. Посебна сатисфакција добојском друштву је  чињеница да су као регистровани аматерски хор иза себе оставили хорове са вишедеценијском традицијом и саставом са респектабилним музичким образовањем.

[envira-gallery id=”24615″]