БОГОЉУПЦИ НА ВАСКРШЊЕМ КОНЦЕРТУ У САРАЈЕВУ

СЦПД "Богољубље" гост четвртог Васкршњег концерта у Сарајеву

Image module

Благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Г.Г. Хризостома 29. Априла, на Васкршњи понедељак, одржан је 4. Васкршњи концерт у храму Преображења Христовог у Новом Сарајеву.

Васкршњи концерт одржан је четврти пут заредом, а у  организацији су учествовали Црквена општина храма (парохија Долачка), Српско хуманитарно удружење „Добротвор” и Српско пјевачко друштво „Слога”.

Уз  домаћине, СПД „Слога” наступили су и Српско црквено пјевчако друштво „Богољубље” из Добоја и женска вокална група „Дар” из Бањалуке.

 

СЦПД „Богољубље” под управом диригента Славише Ђурића, поред почетног „Христос воскресе” Корнелија Станковића, извело је композиције „Њест свјат” из Опела Стевана Стојановића Мокрањца, „Оченаш” – Николај Кедров, „Трисвјатоје” Анатолија Љадова и „Канон евхаристије” Архимандрита Теофана.

Сви учесници су на завршетку заједно отпјевали Васкршњи тропар и ,,Многаја љета”. Концерт је сниман од стране Јавног сервиса БХРТ, а емитован је  02.маја.

Иначе, занимљив је податак да је тридесетих година двадесетог вијека Српско пјевачко друштво „Петар I Ослободилац” организовало концерте о Васкрсу да би се скупила средства за изградњу храма Преображења Господњег у Сарајеву. И не знајући доскора да наставља традицију неког давнашњег хора, баш у храму који су и они градили, СПД „Слога” одржава Васкршње концерте већ четири године заредом.

Заједништво је послије концерта настављено и у просторијама Дома Свете Текле при Старој цркви у Сарајеву гдје „Слога” одржава своје пробе уз здравице предсједника СПД „Слога“ оца Владимира и СЦПД „Богољубље“ протојереја-ставрофора Душка Недића.

[envira-gallery id=”24612″]